Normal_6256

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat verhuizen naar het Utrecht Science Park (USP) aan de Uithof in Utrecht. Minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft dit woensdag besloten, zo meldt de Rijksoverheid.

Het RIVM wordt gehuisvest in een nieuw te bouwen gebouw. De start van de bouw staat gepland voor 2015, zodat het RIVM uiterlijk 2018 het pand kan betrekken. Het RIVM is een agentschap van VWS.

Het USP is voor het RIVM uniek door de combinatie van partijen die zich bezig-houden met life / biosciences, volksgezondheid en milieu, de taakvelden waar ook de expertise van het RIVM ligt. Bijzonder in Utrecht is ook de koppeling van de medische en veterinaire faculteit, die voor het gebied infectieziekten van toenemende betekenis is.

Voor de ontwikkeling van het RIVM biedt USP hierdoor de meeste kansen op synergievoordelen en kennisuitwisseling. Op dit terrein zijn onder andere de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht gevestigd.

Op dit moment is het RIVM gevestigd in Bilthoven. Uit onderzoek blijkt dat nieuwbouw goedkoper is dan renovatie van de bestaande gebouwen. Het RIVM is nu gehuisvest in 50 verschillende gebouwen op één terrein in Bilthoven en gaat straks in Utrecht naar één nieuw gebouw. Het pand wordt gebouwd op de locatie van het huidige Wentgebouw. In 2012 start de Rijksgebouwendienst met de aanbesteding voor de nieuwbouw.

De Staat en de gemeente De Bilt zijn in gesprek over de verdere ontwikkeling van het huidige terrein aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan te Bilthoven.