Normal_4293

Prof.ir. G.D. Khoe is gisteren tijdens zijn afscheidssymposium aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Eindhovens burgemeester Rob van Gijzel speldde het koninklijk lintje op de revers van hoogleraar Djan Khoe. Als hoogleraar Telecommunicatie heeft Khoe zich vanaf 1983 bijzonder ingespannen om het onderzoeksgebied van de optische communicatie op te tillen naar wereldniveau.

Zo was prof. Khoe een van de initiatiefnemers van het onderzoekinstituut COBRA (Communication Technologies, Basic Research and Applications), dat in 1998 door het ministerie van OCW werd aangewezen als een toponderzoekschool. Khoe: "COBRA begon als een samenwerking met Twente en Delft, maar inmiddels zit iedereen hier in Eindhoven."

Giok-Djan Khoe (1946) studeerde in 1971 cum laude af aan de TU/e als elektrotechnisch ingenieur. Hij trad als onderzoeker in dienst bij FOM (Plasma Physics, Rijnhuizen) en in 1973 bij Philips Research. In 1983 werd Khoe benoemd tot hoogleraar aan de TU/e, eerst in deeltijd en vanaf 1994 als voltijdhoogleraar aan de faculteit Electrical Engineering.

Khoe's handleiding voor succes is in wezen simpel:"Ga met je onderzoek altijd verder dan de behoeftes die leven bij de industrie. Zet samenwerkingsverbanden op. Richt je alleen op grote financieringsfondsen, dat bespaart je een boel gedoe en tijd. Probeer zelf subsidieprogramma's van de grond te krijgen. Vier je successen, want verborgen succes heeft geen impact. Neem alleen promovendi en medewerkers aan waar je geen twijfel over hebt. Ben selectief in welke tijdschriften je publiceert en naar welke conferenties je gaat. En - last but not least - val niet voor het Calimero-effect. Wij zijn dan weliswaar qua omvang een kleine universiteit, maar dat mag op geen enkele wijze effect hebben op je werkzaamheden en ambities."