Utrechtse student verdacht van meerdere verkrachtingen,  vier jaar cel geëist

Een voormalig lid van het Utrechts studentencorps, de 24-jarige Sam van Z., heeft vier jaar cel gekregen voor de verkrachting van twee vrouwen. Er was nog een derde vrouw, maar het OM heeft daarvoor onvoldoende bewijs om een zaak mee op te starten. Dat meldt RTV Utrecht.

De vrouwen waren bij Van Z. blijven slapen na een feestje of een avondje stappen. Alle drie wilden ze geen seks met de man. Ze verzetten zich tegen hem, maar hij zei ‘Je bent mij iets verschuldigd, ik moet nog komen.’ Vervolgens zou hij de onderbroek van een van de vrouwen opzij hebben gedaan en is hij op haar gaan liggen. Zij kon zich hiertegen niet verzetten.

Het OM vindt de verkrachting bij twee vrouwen bewezen en heeft vierjaar celstraf tegen de student geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook moet hij de vrouwen meer dan 30.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Seksverslaafd 

Mensen die Van Z. kennen geven aan dat hij seksverslaafd is en dat hij vaak op zoek was naar seksueel contact. Zijn doel was om binnen een jaar met 100 vrouwen seks te hebben. Elke week nam hij meisjes mee naar zijn studentenkamer.

In bepaalde studentenkringen is dit blijkbaar normaal, stelde een gechoqueerde officier van justitie. “Dit grensoverschrijdend gedrag geeft weinig vertrouwen voor de toekomst.”

Twee van de drie vrouwen hadden Van Z. nog nooit ontmoet en een van de slachtoffers was nog maagd. Van Z. gaf aan dat al hij had geweten dat ze nog nooit seks had gehad, hij haar niet had meegenomen naar huis. Echter, hij vroeg haar verder niets hierover.

Seks met veel vrouwen

Nadat het meisje aangifte had gedaan, kwamen meerdere jonge vrouwen bij de politie met dezelfde verhalen over Van Z. De student zou met deze vrouwen ook allemaal seks hebben gehad. Dat gebeurde telkens na een avond met veel drank waardoor de vrouwen ’s avonds niet meer naar huis gingen en bij Van Z. bleven slapen. Als ze wakker werden wilde Van Z. seks en drukte uiteindelijk zijn zin door.

Hiv-positief 

In de studentenwereld was er een gerucht ontstaan dat Van Z. hiv-positief was. Enkele meisjes waren dan ook bang dat hij hen zou hebben besmet. Uiteindelijk was het niet waar en bleek het om een roddel te gaan.

Het derde meisje dat aangifte deed had Van Z. ontmoet in studentendisco Wooloomooloo. Zij denkt dat er iets in haar drankje is gedaan, want ze werd wakker naast een persoon die ze niet kende. Toen de man seks wilde liet zij het gebeuren. De officier van justitie gelooft het meisje zeker, maar er is op dit moment nog te weinig bewijs om er iets mee te kunnen doen.

Narcistische persoonlijkheid 

De advocaat van de student vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij te spreken. Uit een psychologisch onderzoek blijkt namelijk dat Van Z. een narcistische persoonlijkheid heeft. De combinatie van een verkeerd studentenmilieu waar hij zich in bevond en overmatig alcoholgebruik zou de kans op herhaling vergroten. Daarom wil de officier van justitie dat Van Z. zich onder toezicht van de reclassering laat behandelen voor zijn alcoholprobleem en voor zijn gedrag.

Van Z. zat al zeven maanden in voorarrest. Het Utrechts studentencorps heeft geen contact meer met hem. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk