Onderzoekers TU Delft ontwikkelen duurzame natriumbatterij

Onderzoekers van de TU Delft hebben op basis van natrium een speciale batterij ontworpen. Deze batterij is duurzamer dan de lithiumbatterij. Volgens de onderzoekers gaat de nieuwe batterij ook langer mee en laadt hij snel op. Dat meldt de NOS.

De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Sustainability. Onderzoeksleider Marnix Wagemaker geeft aan dat de natriumbatterij 30 tot 40 procent langer meegaat dan lithiumbatterijen.

Combinatie van kristalstructuren 

De onderzoekers maakte een combinatie van kristalstructuren. Die laden snel op, maar slaan ook veel energie op. Stom toevallig kwamen de onderzoekers erachter dat de accu ook langer meegaat.

Lithium en kobalt 

Hoogleraar batterijtechniek aan de RUG Moniek Tromp vindt dat er een belangrijke stap is gezet. Het onderzoek van Wagemaker was bekend bij Tromp, ook al was ze er zelf niet bij betrokken. Accu’s van nu worden gemaakt van lithium en kobalt. Deze grondstoffen zijn schaars en het uit de grond halen van deze grondstoffen zocht voor veel milieuproblemen. Daarom zoeken veel wetenschappers naar een alternatief, zo stelt Wagemaker.

Hoogleraar Tromp denkt dat het nog wel even duurt voordat deze nieuwe techniek op grote schaal wordt toegepast. Eerst moet er nog meer onderzoek worden gedaan en vervolgens kan de productie van batterijen omhooggaan. Het proces is kostbaar en neemt veel tijd in beslag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk