'Gesalu met een biba', studenten spreken nieuwe taal met afko's

Studenten begrijpen de afkortingen helapika, gesalu en biba wel, maar mocht je allang niet meer studeren dan zal je je nu waarschijnlijk achter je oren krabben. De afkortingen voor Helaas Pindakaas, gezellig samen lunchen en bitterbal komen je dan vast niet bekend voor. Bij studenten die voornamelijk in de Randstad wonen vliegen deze afkortingen vaak door het studentenhuis. Dat meldt Omroep Gelderland.

Marie Claire is de grote schuldige van alles. En Marie Claire bestaat niet eens, maar is de naam voor het type student dat al die afkortingen ging gebruiken. Ande Cremers uit Nijmegen raakte gefascineerd door deze ‘Marie Clair” en ging voor haar studie Taalwetenschappen op onderzoek uit.

Meeste afkortingen komen uit de Randstad 

Studenten uit de Randstad bedachten de meeste afkortingen, maar dankzij sociale media-accounts als dehaarclipvanmarieclaire zijn ze in heel Nederland bekend geworden. “In mijn studievereniging gebruiken we nu voor Stadsgarderobe vaak de ‘Staga’”, lacht Cremers.

Cremers vindt het zeker geen verloedering van de taal, maar juist erg interessant. “Taalgebruik blijft eerst toch in een beperkte kring. Ik vind het vooral interessant wat het zegt over je imago.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk