Studenten in Almere hebben weinig keuze wat woningen betreft

Studenten in Almere hebben niet veel keuze als het gaat om woningen. Eigenlijk kunnen ze vaak alleen maar kiezen uit een studio van nog geen 20 vierkante meter of bij hun ouders thuis blijven wonen. Almere wil zoveel mogelijk studenten aantrekken, maar gaat dat eigenlijk wel lukken? Dat meldt Omroep Flevoland. 

Een groot gedeelte van de studenten uit Almere komt uit de stad zelf en woont nog bij hun ouders. De rest van de studenten probeert een betaalbare woning in de stad te vinden. Een medestudent van Almeerder Brian Bekhof (die ervoor gekozen heeft bij zijn ouders te blijven) fietst regelmatig op en neer vanuit Huizen naar Almere. Dat is al snel zo’n 22 kilometer.

Studentenwoningen bouwen 

Hogeschool Windesheim en Almere willen samen 1.250 studentenwoningen bouwen bij de nieuwe campus van Windesheim aan het Weerwater. De helft van de woningen is gereserveerd voor internationale studenten die studeren aan de Amsterdamse universiteiten. De andere 625 woningen gaan wel naar de studenten uit Almere. Op dit moment studeren er al zo’n 10.000 jongeren in de stad op het hbo en het mbo.

Dependance 

Er staat een dependance van een universiteit in Almere zelf, daar zet de gemeente zijn zinnen op. Ook het nieuwe gebouw van Windesheim gaat meer ruimte creëren voor de studenten. De hogeschool heeft op dit moment drie verschillende locaties, maar wil eigenlijk alle opleidingen samenvoegen in één gebouw.

Wethouder Maaike Veeningen vindt ook dat er meer studentenwoningen bij moeten komen in Almere. Volgens Veeningen bouwt de gemeente al veel nieuwe woningen voor de studenten. De nieuwe campus gaat ook een groot gedeelte van het probleem oplossen.

Groei van het aantal studenten 

Wel moet er in de gaten worden gehouden hoe hard het aantal studenten groeit. Een universiteit gaat volgens Veeningen voorlopig geen extra druk leggen op studentenwoningen. Wethouder René Peeters verwacht wel dat de eerste universitaire studies in 2025/2026 zullen beginnen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk