Studenten hoger onderwijs ontvangen hoger bedrag aanvullende beurs

Vandaag, op de eerste betaaldag van studiefinanciering in 2024, ontvangen 128.000 studenten in het hbo en wo nu wel een aanvullende beurs of ze krijgen een hoger bedrag aanvullende beurs. Dit is het gevolg van een verhoging van de inkomensgrens van hun ouders per 1 januari 2024. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maakt hierdoor deze maand 15 miljoen euro meer over aan studenten met een aanvullende beurs. Dat meldt DUO.

Het verhogen van de inkomensgrens van ouders is één van maatregelen uit het wetsvoorstel ‘Herinvoering basisbeurs hoger onderwijs’. Het betekent een verbetering van de financiële situatie van hbo- en wo-studenten. Meer studenten hebben hierdoor recht op een aanvullende beurs, wat bijdraagt aan de kansengelijkheid onder studenten. Zo hoeven ze ook minder geld te lenen.

Verhogen inkomensgrens 

Door het verhogen van de inkomensgrens verandert voor een substantieel deel van de studenten in het hbo en wo (128.000) de aanvullende beurs. Ze ontvangen nu wel een aanvullende beurs, of ontvangen meer aanvullende beurs dan eerst. In totaal ontvangen in januari 180.000 studenten een aanvullende beurs. Dit gaat nog verder stijgen, want bij 64.000 studenten zijn er nog aanvullende gegevens nodig voordat er een berekening kan worden gemaakt.

Leenbedrag 

Studenten die vanaf januari 2024 een hogere aanvullende beurs krijgen en hun leenbedrag nog niet hebben verlaagd, krijgen een brief van DUO. In de brief wijst DUO hen op de verhoging van hun studiefinanciering én de mogelijkheid om het leenbedrag naar beneden bij te stellen.

Voor het eerst aanvullende beurs aangevraagd 

Het aantal studenten dat het afgelopen jaar voor het eerst een aanvullende beurs heeft aangevraagd is met ongeveer 20 procent gestegen. Dit komt omdat sinds begin 2023 de aanvraag voor een aanvullende beurs automatisch staat aangevinkt in ‘Mijn DUO’.

Naast de basisbeurs bestaat studiefinanciering uit verschillende onderdelen zoals de aanvullende beurs (die wordt berekend aan de hand van de inkomensgegevens van ouders), studentenreisproduct, rentedragende lening en collegegeldkrediet.

Studenten in het hbo en wo kunnen een aanvullende beurs krijgen als hun ouders tot ongeveer 70.000 euro verdienen. Die inkomensgrens was 53.900 euro. Bij ouders met meer dan 1 kind kan de inkomensgrens zelfs hoger zijn dan 70.000 euro. De aanvullende beurs is maximaal 457,60 euro per maand, bovenop de basisbeurs van 439,20 euro per maand (274,90 euro basisbeurs + 164,30 euro tijdelijke verhoging door de koopkrachtmaatregel).

Door: Nationale Onderwijsgids