'Er moet nu een besluit komen over rente studieleningen van de pechgeneratie'

De tijd dringt voor de Tweede Kamer om een besluit te nemen als deze de 'pechgeneratie' tegemoet wil komen voor de gestegen rente op studieleningen. Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt dat uiterlijk eind februari een knoop moet worden doorgehakt als Kamerleden willen dat de regeling in 2026 ingaat. NSC kreeg eerder een Kamermeerderheid mee voor het plan om de expatregeling te versoberen en de studenten te helpen met dat geld. Maar de partij wil nu toch wachten tot een nieuw kabinet aantreedt en daardoor is de kans groot dat de deadline niet wordt gehaald.

De bewindsman heeft de Tweede Kamer in een brief drie opties voorgelegd om de studenten tegemoet te komen en wilde deze bespreken in het debat over de begroting van zijn ministerie. NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger diende echter tot verbazing van onder meer D66 en SP geen plan in tijdens het debat donderdag.

Vierde optie om studenten te helpen 

Dijkgraaf noemde in zijn brief ook een vierde optie om de studenten te helpen. Maar die schoof hij zonder verdere uitwerking terzijde, omdat het niet mogelijk zou zijn om hier binnen de begrotingsregels voldoende geld voor vrij te maken. Ambtenaren van het ministerie van Financiën hadden hier nog vragen over en die wil NSC afwachten, zei Hertzberger tijdens het debat. "Uiteindelijk was bij ons in de fractie het besluit om daar dus nog even mee te wachten en dat aan een volgende regering over te laten", zei ze.

De kans is nihil dat het volgende kabinet al voor de door Dijkgraaf genoemde deadline van eind februari is aangetreden. Informateur Ronald Plasterk is van plan om begin februari verslag uit te brengen over de eerste gespreksronde in de informatiefase. Als partijen daarna willen onderhandelen over een regeerakkoord, neemt dat naar zijn inschatting nog twee à drie maanden in beslag.

Door: ANP