Normal_3942
Den Haag – De JOVD hekelt de collegevrije dag die voor 21 januari aanstaande door onder andere de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam is aangekondigd. Landelijk Voorzitter Martijn Jonk: “Het is onzinnig. De universiteiten moeten gewoon lesgeven en de keuze aan de student laten.”
 
De actie op 21 januari in Den Haag wordt georganiseerd om tegen de onderwijsplannen van het ministerie Onderwijs te protesteren. Het kabinet liet eerder weten een boete in te willen voeren voor student en universiteit wanneer een student te lang studeert, de zogenaamde Zijlstra-taks. Jonk: “Het is geweldig als studenten voor het onderwijs opkomen, maar studenten zijn volwassen genoeg om zelf te kunnen bepalen of zij deel willen nemen aan het protest of gewoon college willen volgen. Daar is geen vrije dag voor nodig.”
 
Wel is de JOVD er voorstander van als universiteiten en hogescholen de studenten tegemoet komen door deze dag geen verplichte aanwezigheid te eisen. Onder andere de Hogeschool van Den Haag en Fontys Hogescholen denken na over deze mogelijkheid. “Ik heb er alle vertrouwen in dat studenten hun weg wel weten te vinden naar het Malieveld. Ook zonder bindend protestadvies van hun opleiding” aldus Jonk.
 
Volgens de jonge liberalen is deze collegevrije dag ook slecht voor het onderwijs. “Docenten hebben al de grootste moeite om hun stof in het beperkte aantal uren kwijt te kunnen, het wegvallen van een collegedag helpt daar absoluut niet aan mee. Als universiteiten de kwaliteit van het onderwijs serieus nemen, dan geven ze gewoon les” stelt Martijn Jonk.
 
De JOVD heeft zich eerder al kritisch uitgelaten over de plannen van het kabinet ten aanzien van de Zijlstra-taks. De jonge liberalen zien daarentegen liever de invoer van een sociaal leenstelsel.