De universiteit van het Duitse Lüneburg krijgt een nieuw hoofdgebouw naar ontwerp van Daniel Libeskind. Na de nodige strubbelingen is de financiering rond, zo meldde de universiteit vorige week. Door het besluit kan ook het masterplan voor de campus van het Nederlandse Karres en Brands worden uitgevoerd.

Het futuristische gebouw speelt een belangrijke rol in het streven van de universiteit om een prestigieuze en meer elitaire instelling te worden. Studenten en regionale politici bekritiseerden het ontwerp echter als onpraktisch.

Bovendien hadden zij er moeite mee dat het project in publiek-private samenwerking zou worden uitgevoerd. Deze constructie voorzag tevens in de bouw van een hotel en een parkeergarage op de campus, wat de critici beschouwden als ongewenste inmenging van private investeerders.

Uiteindelijk heeft de universiteit het benodigde geld voor via overheidspartijen verkregen. Zo voorzien de Europese Unie, deelstaat Nedersaksen en het Duitse ministerie van Economische Zaken elk in een deel van de geschatte bouwkosten van 58 miljoen euro. In het voorjaar van 2014 moet het gebouw er staan.

Door de komst van het nieuwe hoofdgebouw verschuift het centrum van de campus. Karres en Brands won afgelopen najaar de prijsvraag voor het bijbehorende herinrichtingsplan. Deze is gebaseerd op enkele krachtige ‘stroken' die Libeskind introduceert op het terrein en voorziet onder meer in duurzame oplossingen voor het waterbeheer.

Bron: Architectenweb