Studenten dienen schadeclaim in vanwege gestegen rente op studieschuld

Studentenorganisaties dienen een schadeclaim in omdat de rente op de studieschuld dit jaar is verhoogd. Ze willen dat studenten een schadevergoeding krijgen.

Studenten moeten volgend jaar 2,56 procent rente betalen over hun schuld die ze nog hebben na hun studietijd. Dat is dit jaar 0,46 procent. De rente wordt dus meer dan vervijfvoudigd.

Dienst Uitvoering Onderwijs 

De zaak is gericht tegen de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen, die voor het ministerie van Onderwijs studiefinanciering uitkeert en schulden int. De dienst heeft volgens de eisers niet genoeg informatie verstrekt en niet genoeg gewaarschuwd voor risico's van de studielening.

De zaak wordt aangespannen door dertig tot zestig studenten, die mede vertegenwoordigd worden door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en jongerenvakbond FNV Young. Ze willen dat de rechtbank eerst vaststelt dat DUO onrechtmatig heeft gehandeld. De volgende stap zou zijn dat de rechtbank de schade vaststelt, maar de eisers hopen dat de politiek na de eerste stap al ingrijpt.

Door: ANP