Onbegrip over het besluit om opleiding tandheelkunde te verkorten

Studenten van de opleiding Tandheelkunde zijn op zaterdag niet aan het werk in het UMCG, maar Henri Lohr (hoofd van de tandheelkundeopleiding) wel. Afgelopen week hoorde Lohr dat de opleiding wordt ingekort van zes naar vijf jaar. Dat is een besluit van de ministers Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Een ingestelde commissie onder leiding van Lohr bracht een rapport uit. Daarin staat dat een tandarts met een vijfjarige opleiding eigenlijk niet bekwaam genoeg is. Ook de beroepsvereniging van tandartsen (KNMT) en de gezamenlijke universiteiten die de opleiding tandheelkunde aanbieden (dat zijn Groningen, Nijmegen en twee opleidingen in Amsterdam) gaven over het besluit een negatief advies.

Genoeg belangstelling 

De reden voor het besluit is het grote tekort aan tandartsen in ons land. Op dit moment studeren er jaarlijks 259 studenten af (waarvan 60 uit Groningen). Dat zouden er, landelijke gezien, 345 moeten worden. Den Haag wil meer tandartsen om van het tekort af te komen, maar wil niet extra investeren in de opleidingen. Een vijfjarige studie is dan goedkoper, want er is dan meer geld beschikbaar voor extra opleidingsplekken. Er is al genoeg belangstelling, want op dit moment zijn er meer aanmeldingen dan plekken. Daarom werken de opleidingen tandheelkunde met een numerus fixus.

Complexe zaken 

Met het besluit lijken de ministers een afweging te maken tussen een minder competente tandarts of helemaal geen tandarts. Maar studenten maken volgens Lohr nu al te weinig vlieguren tijdens hun studie. En het risico van een kortere opleiding is dat de afgestudeerde tandarts nog te weinig complexe zaken heeft behandeld. “In het zesde jaar doen studenten verdieping, verbreding en ervaring op. Ze moeten bijvoorbeeld een complexe wortelkanaalbehandeling uitvoeren, of een vierdelige brug maken.”

In 2006 werd juist de vijfjarige opleiding tandheelkunde veranderd in een zesjarige opleiding. De reden was dat tandartsen steeds moeilijkere patiënten kregen. Een langere opleiding moest er ook voor zorgen dat studenten een beter academisch inzicht krijgen in het werk.

Belangrijk voor zorgpreventie 

Lohr geeft aan dat een goede tandarts belangrijk is voor de zorgpreventie. “Je gaat niet naar de dokter voor een periodieke controle, maar dat doe je bij de tandarts wel. Daardoor kunnen wij problemen vroeg signaleren.” Het liefst zou Lohr dan ook de tandheelkundeopleiding verlengen. Tandartsen zijn niet verplicht om een nascholingstraject te volgen, dus kan je tandartsen niet dwingen om nieuwe competenties te leren. “Het liefst lever je de nieuwe tandartsen zo compleet mogelijk af. Maar, we moeten natuurlijk ook reëel zijn en met een zesjarige opleiding komen we een heel eind.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk