Open Universiteit is de op één na beste universiteit van Nederland

In de ranglijst van beste universiteiten van Nederland staat de Open Universiteit (OU) met een score van 68,5 punten op de tweede plaats na Wageningen University (70), en krijgt het bijbehorende kwaliteitszegel. De afstand tot de eerste plaats is met deze score verkleind van 5 punten vorig jaar naar 1,5 punt. Voor de 19de keer op rij staat de Open Universiteit hiermee in de top drie van beste universiteiten. Verder zijn vier van de zeven bacheloropleidingen de beste in de ranglijst van hun studierichting en krijgen twee bachelors het predicaat 'topopleiding 2024'. Dat zijn de waarderingen voor de Open Universiteit in de Keuzegids Universiteiten 2024 die 30 november 2023 is verschenen en waarin de kwaliteit van alle wo-bacheloropleidingen wordt vergeleken. Dat meldt de Open Universiteit. 

Rector magnificus van de Open Universiteit, prof. dr. Theo Bastiaens: "Dit zijn mooie resultaten, daar zijn we trots op! Geweldig dat we onze tweede positie in de top van de veertien universiteiten van Nederland behouden met deze hoge scores. Onze studenten blijven de kwaliteit van ons bacheloronderwijs zeer hoog waarderen, daar zijn we heel blij mee! Al onze medewerkers werken hard, opdat studenten zeer innovatief, hoogwaardig academisch onderwijs blijven krijgen. We blijven ons inspannen het onderwijs te verbeteren."

Topopleidingen 

Topopleidingen (vanaf 76 punten) zijn de bacheloropleidingen Milieu-natuurwetenschappen en Informatica. Deze topopleidingen behoren, volgens de definitie in de keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. Deze opleidingen en de bachelors Rechtsgeleerdheid en Informatiekunde zijn de beste opleidingen van hun studierichting. De bachelor Bedrijfskunde staat stevig tweede in die studierichting; Algemene cultuurwetenschappen stijgt van de vijfde naar de tweede plaats; en Psychologie stijgt van de derde naar de tweede plaats.

Bacheloropleidingen 

Het academisch activerend afstandsonderwijs van de Open Universiteit is toegankelijk en flexibel. Alle bacheloropleidingen zijn Nederlandstalig, er is geen numerus fixus en voor de startcursussen zijn er geen ingangseisen. De zeven bacheloropleidingen zijn Algemene cultuurwetenschappen, Bedrijfskunde, Informatica, Informatiekunde, Milieu-natuurwetenschappen, Psychologie en Rechtsgeleerdheid. Aansluitend zijn er twaalf masteropleidingen.

Door: Nationale Onderwijsgids