Jon Verriet ontvangt Boymansprijs 2023 voor beste proefschrift

De Boymansprijs voor het beste proefschrift op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie gaat dit jaar naar Jon Verriet. Hij krijgt de prijs voor zijn dissertatie Representing the Healthy Lifestyle aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat meldt het Mulier Instituut. 

Verriet ontving de prijs op donderdag 23 november tijdens de Dag van het Sportonderzoek in Groningen uit handen van jurylid Chris Visscher. Samen met Nicolette Schipper – van Veldhoven, Cees Vervoorn en Maarten van Bottenburg vormde Visscher dit jaar de jury van de Boymansprijs. Zij hebben alle inzendingen voor de prijs beoordeeld.

Historisch proefschrift 

De jury is het erover eens dat het onderzoek van Verriet een goed uitgewerkt historisch verhaal is. Het is voor een historisch proefschrift vrij uniek dat alle hoofdstukken gepubliceerd zijn. Het geeft een origineel en overzichtelijk beeld op een thema dat bijzonder actueel is. De toepassing van meerdere methodieken en de grondigheid waarmee te werk is gegaan krijgt veel waardering van de jury. 

Gezonde levensstijl 

Verriet analyseert in zijn proefschrift de geschiedenis van de gezondheidsadviezen in Nederland tussen 1940 en 2020. Het toont aan dat gezondheidsvoorlichters, journalisten, bedrijven, beroemdheden en leden van het publiek na de Tweede Wereldoorlog sterk uiteenlopende ideeën aandroegen over wat volgens hen de meest gezonde levensstijl was.

De Boymansprijs wordt sinds 1987 uitgereikt aan het beste proefschrift op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie. Door het jaarlijks toekennen van de Boymansprijs willen het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport en Bewegen wetenschappers van universiteiten en hogescholen stimuleren tot onderzoek en publicatie op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie. De Boymansprijs voor beste proefschrift bestaat uit een geldbedrag van 1.250 euro, een oorkonde en een bronzen plaquette.

Door: Nationale Onderwijsgids