De Universiteit Maastricht (UM) zal een nieuwe architectuuropleiding starten 2011: de postdoctorale European Master in Architectuur (EMA). Een van de initiatiefnemers en leiders van het architectuur-programma is de internationaal vermaarde architect professor Jo Coenen.

Het European Master in Architectuur (EMA) wordt een twee jaar durende Engelstalige opleiding voor professionals die willen verbreden en hun kennis willen te frissen op het gebied van de architectuur. Met dit initiatief wil de universiteit een opleiding bieden die inspeelt op de grotere complexiteit van architectuur en ruimtelijke vraagstukken.

"Natuurlijk, het historische centrum van Maastricht, samen met de moderne architectuur in de stad, is een ideale omgeving voor de architectuurstudenten. De plaats Maastricht in de Euregio biedt de deelnemers de gelegenheid om onderzoek te doen naar typisch Europese transformatie opdrachten. De deelnemers krijgen concrete opdrachten, zoals het (her)inrichten van het Geuldal, krimpregio's of de revitalisering van een monumentaal complex", zegt Coenen.

In februari 2011 is er een kick-off van het departement Architectuur met een aantal van de onderwijs-modules en een serie lezingen. De eerste deelnemers voor de full-time masteropleiding worden verwacht in september 2011.