Wetenschappers willen dat demissionaire kabinet tegen glyfosaat stemt

Een groep van 159 wetenschappers doet een dringende oproep aan het demissionair kabinet. Zij moeten in Brussel tegen glyfosaat stemmen. Donderdag is er namelijk een laatste stemming over de onkruidverdelger in Brussel. De laatste keer stemde demissionair minister Piet Adema van de ChristenUnie niet. Dat meldt Skipr. 

De wetenschappers vinden dat glyfosaat nog niet goed is beoordeeld. Het milieu en de volksgezondheid zijn onvoldoende meegenomen in het besluit. Op dit moment wordt alleen de blootstelling via water en voedsel meegenomen. In de beoordeling gaat het nu dus niet over het glyfosaat die mensen inademen of op hun huid krijgen door huisstof.

Symptomen van Parkinson 

Ook zijn de onafhankelijke studies niet in de risicobeoordeling meegenomen. De wetenschappers noemen een voorbeeld van een studie waarin werd aangetoond dat blootstelling aan glyfosaat bij muizen samengaat met het afsterven van zenuwcellen in de zwarte stof. Dat is het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de symptomen van Parkinson.

Milieueffecten 

Volgens de wetenschappers gaat het ook onvoldoende over de milieueffecten. Glyfosaat heeft namelijk effect op de eiwitvorming van planten. Het doodt dan ook schimmels en bacteriën in de bodem en dat schaadt dan weer de biodiversiteit.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk