Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege kent de Prijs Rudi Verheyen 2010 toe aan professor Pieter Leroy. De laureaat ontvangt de prijs ter waarde van 9. 000 euro voor zijn 34 jaar lange carrière als sociale wetenschapper in het domein van het milieubeleid en de milieuvraagstukken.

De Prijs Rudi Verheyen wordt sinds 2003 jaarlijks toegekend aan een wetenschapper of groep van wetenschappers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het milieu- en natuurbeleid in Vlaanderen.

De prijs is een eerbetoon aan emeritus professor Rudi Verheyen, een bezield wetenschapper en bruggenbouwer van de wetenschap naar het beleid. Verheyen zette mede de krijtlijnen uit voor het natuur- en milieubeleid in Vlaanderen en voorzag het van wetenschappelijke gegevens en nieuwe inzichten.

Prijswinnaar professor Pieter Leroy (1954) is een sociale wetenschapper die meer dan 34 jaar onderzoek deed naar milieuvraagstukken en het milieubeleid. Hij studeerde in 1976 af aan de KULeuven als socioloog en behaalde zijn doctoraat in de Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen in 1983.

Zijn professionele loopbaan zette hij verder in Nederland, maar hij bleef actief in Vlaanderen als gastprofessor, als promotor, als onderzoeker, als geëngageerd wetenschapper en als lid en voorzitter van diverse stuurgroepen.

Pieter Leroy is momenteel hoogleraar Beleidswetenschappelijke Milieukunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de leerstoelgroep Milieu en Beleid bij de Faculteit Managementwetenschappen.

Zijn onderzoek spitste zich gedurende zijn gehele carrière toe op de sociaal- en politiekwetenschappelijke analyse van milieuvraagstukken en milieubeleid. Pieter Leroy levert bijdragen die worden gepubliceerd in internationaal gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en is auteur van populariserende artikels over milieuvraagstukken.

Leroy combineerde zijn wetenschappelijk parcours met voortdurende aandacht voor het milieu- en natuurbeleid in Vlaanderen. De jury looft in het bijzonder zijn actieve bijdrage aan de verandering van de ‘mentaliteit'.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: 'Professor Leroy stoffeerde het Vlaams milieubeleid met nieuwe onderzoeksbevindingen. Hij wist het belang van het sociaalwetenschappelijk onderzoek voor het milieubeleid op de agenda te plaatsen en stelde zijn inzichten ter beschikking van de politiek, het beleid en de samenleving in Vlaanderen.'