Martin Salm nieuwe hoogleraar Gezondheidseconomie

Tilburg University heeft Martin Salm benoemd tot hoogleraar Gezondheidseconomie & Toegepaste Microeconomie. Hij zal deze functie vanaf 1 november 2023 bekleden. Het onderzoek van professor Martin Salm richt zich voornamelijk op economische prikkels in de gezondheidszorg. Zo onderzoekt hij bijvoorbeeld hoe patiënten reageren op het eigen risico. Dat meldt Tilburg University.

Het eigen risico—een bedrag dat patiënten meebetalen aan hun eigen zorgkosten voordat de verzekering uitkeert—geldt tegenwoordig voor de meeste zorg. De rationale achter het eigen risico is simpel: als patiënten een deel van hun medische kosten zelf moeten betalen, hebben ze er belang bij om onnodige zorg te vermijden. 

Eigen risico in de zorg 

Maar de realiteit is complexer, blijkt uit onderzoek naar systemen van kostendeling met patiënten. Econoom Martin Salm van de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) probeert met zijn onderzoek een preciezer beeld te scheppen van de manier waarop patiënten reageren op economische prikkels zoals het eigen risico in de zorg.

“Het eigen risico is een omstreden onderwerp in het politieke debat, zowel in Nederland als in andere landen,” zegt hoogleraar Martin Salm. “Politieke partijen hebben verschillende ideëen over kostendeling met patiënten.” Voor goede besluitvorming is het belangrijk dat we begrijpen wat de consequenties zijn van alternatieve systemen van kostendeling. We moeten antwoorden vinden op vragen als: wie profiteren van een hoger eigen risico, en wie juist niet? En reageren patiënten bijvoorbeeld anders op een eigen risico dan op een no-claimkorting?” 

Kostendeling 

Professor Martin Salm zal zich naast zijn onderzoek naar kostendeling met patiënten ook blijven richten op een aantal andere belangrijke vragen binnen de zorgeconomie. Zo zal hij onderzoek doen naar de grote regionale verschillen in zorgkosten en de complexe relatie tussen sociaaleconomische status en gezondheid.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Tilburg University