Als de bezuinigingsplannen van het kabinet doorgaan zullen studenten zich steeds meer in de schulden steken. Van de Nederlandse studenten zegt een kwart dat ze meer gaat bijlenen van de IB-groep als er gekort gaat worden op de studiefinanciering.

Dit blijkt uit een onderzoek van studentenuitzendbureau StudentenWerk onder bijna 2500 studenten.

Een derde van de studenten geeft aan dat ze naast haar studie meer gaat werken. Een kwart van de studenten geeft aan nog harder te gaan studeren om de studie op tijd af te ronden en 20% van de ondervraagden moet terugvallen op zijn ouders, ofwel financieel, ofwel qua huisvesting.

Bijlenen bij de Informatie Beheer Groep (IBG) kan de studieschuld fors verhogen. Wie geen recht meer heeft op de prestatiebeurs mag van de IBG nog drie jaar bijlenen voor een maximaal bedrag van €853,16 per maand. Een student die een jaar langer over zijn studie doet is dus al gauw €10.000 verder en daar komt de rente dan nog bovenop.

Bijlenen = Bijwerken = Bijlenen
Rogier Thewessen, directeur van het uitzendbureau, vindt het geen wonder dat een derde van de ondervraagden op zoek gaat naar een bijbaan. "Voor de uitzendbranche is dit misschien op het eerste gezicht geen slecht vooruitzicht, maar onze kenniseconomie gaat hier natuurlijk enorm onder leiden. Vorige week las ik nog dat een op de drie studenten aangeeft dat veel bijwerken een negatieve invloed heeft op de studieresultaten. Naar mijn idee kan dit dus leiden tot meer studievertraging, wat weer leidt tot hogere schulden. En zo komt de student in een negatieve spiraal terecht. Dat moeten we toch echt niet willen!"

Bron: Nieuwsbank