Robbert Dijkgraaf opende afgelopen zaterdag het Weekend van de Wetenschap

Kinderen en volwassenen mochten zich twee dagen lang storten op de wetenschap. Het was zaterdag en zondag weer het Weekend van de Wetenschap. Meer dan driehonderd locaties in het hele land deden daaraan mee. Het thema was "Hoe werkt het?".

Bezoekers mochten onder meer hacken in Arnhem en een vliegtuig besturen vanuit een simulator op de Hogeschool van Amsterdam. Bij het Museon in Den Haag konden ze de stad van de toekomst bouwen in de game Minecraft. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder hield in het Rijksmuseum Boerhaave twee interactieve 'speedlezingen' over hersenen. In Maastricht konden mensen meer leren over de Einstein Telescoop, een grote detector van zwaartekrachtgolven die Nederland, Duitsland en België samen onder de Limburgse heuvels willen bouwen. Museum Naturalis legde uit hoe dinosaurussen worden geprepareerd en hoe kunstmatige intelligentie insecten en hun geluiden kan herkennen. Ook ruimtevaarttestcentrum ESTEC in Noordwijk opende zijn deuren en in het Drentse Exloo konden mensen in opblaasbare tenten door het heelal reizen. In Haarlem was de doop van de eerste boot die met een 3D-printer is gemaakt.

Nieuwsgierigheid 

Het weekend werd zaterdagochtend afgetrapt door demissionair wetenschapsminister Robbert Dijkgraaf. Tiktokker Koen van der Jagt (@feitjedagelijks), neurowetenschapper Kayla Green en bioloog Mátyás Bittenbinder zijn de ambassadeurs. Daarnaast werd voor elk jaar een onderzoek uitgevoerd tijdens het weekeinde. Dit jaar was het onderwerp "Hoe nieuwsgierig ben jij?" Proefpersonen kregen filmpjes te zien en moesten daarna vragen beantwoorden. De onderzoekers waren nieuwsgierig naar wat nieuwsgierigheid precies is en hoe die verschilt tussen mensen.

Door: ANP