Promoties in de geesteswetenschappen biedt onderzoekers een betaalde plaats

Naar verwachting opent NWO de call midden oktober 2023. Promoties in de geesteswetenschappen biedt getalenteerde onderzoekers een betaalde promotieplaats. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de aanwas en doorstroom van jong talent in de geesteswetenschappen. Het beschikbare budget bedraagt ruim 4 miljoen euro. Dat meldt de NWO.

Het doel van het programma Promoties in de geesteswetenschappen is om onderzoekstalent de kans te geven een zelfstandig promotieproject uit te voeren. Een aanvraag kan alleen worden ingediend voor promovendi die door de decaan van hun faculteit zijn geselecteerd.

Negen aanbevelingen 

De commissie Nationaal Plan voor de Toekomst van de Geesteswetenschappen (kortweg de commissie Cohen) heeft in haar rapport 'Duurzame Geesteswetenschappen' uit 2008 negen aanbevelingen gedaan om een duurzame toekomst voor de geesteswetenschappen te waarborgen. In het zogenoemde Nationaal Plan voor de Toekomst van Geesteswetenschappen is bijvoorbeeld het voorstel opgenomen om onderzoekstalent meer kansen te geven. Het programma Promoties in de geesteswetenschappen is het gezamenlijke initiatief van het Programmabureau Duurzame Geesteswetenschappen en NWO om het aantal PhD-plaatsen binnen de geesteswetenschappelijke faculteiten te vergroten.

Door: Nationale Onderwijsgids