Een groep van 413 studenten van de Universiteit Maastricht (UM) ontvangt 25 november aanstaande hun Top 3% certificaat tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Theater aan het Vrijthof. De beste 3% studenten krijgen dan een beurs die gelijk is aan het door hen betaalde collegegeld.

Deze baanbrekende regeling wordt nu voor het derde opeenvolgende jaar uitgevoerd. De regeling is getrapt ingevoerd, dit jaar zijn voor het eerst alle studiejaren meegenomen.

27 Studenten krijgen de beurs ook voor de derde keer, waarmee ze hun hele bacheloropleiding met volledige compensatie van het collegegeld (oftewel ‘gratis') hebben doorlopen.

De groep van 413 gelauwerde studenten is een weerspiegeling van de internationaal samengestelde studentenpopulatie. Het merendeel komt uit Duitsland (215), Nederland (165) en België (16).

De rest is afkomstig uit Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Malta, Noorwegen, Roemenië, Rusland, Saoudi-Arabië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk.

Selectie van de beste 3% studenten vindt plaats per faculteit, die eigen selectiecriteria vaststelt op basis van een aantal universiteitsbrede voorwaarden. Studenten kunnen elk jaar opnieuw meedingen. Voorwaarde is dat de student zijn of haar studie voortzet aan de UM in het daaropvolgende studiejaar.