Internationale studenten volgen vaker wetenschappelijk onderwijs

In het studiejaar 2022/2023 deden bijna 123 duizend internationale studenten een hbo-opleiding of universitaire studie in Nederland. Dat is  15 procent van alle studenten die een hbo-opleiding of studie aan de universiteit volgen. Ruim drie kwart van deze studenten kwam uit Europa, waarvan de meeste uit Duitsland. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse voor Nederland in cijfers.

Ruim twee derde van alle internationale studenten volgde vorig schooljaar een studie aan een universiteit. Ze deden het vaakst een bachelor (43 procent). Van alle internationale studenten deed ongeveer een kwart een hbo-bachelor. Val alle Nederlandse studenten deed ruim de helft een hbo-bachelor. Weinig studenten deden een hbo-master, dit is zo bij internationale en Nederlandse studenten.

Internationale studente kiest vaak technische opleiding

Internationale en Nederlandse studenten op de universiteit kozen vaak voor een studie in de richting van Journalistiek, gedrag en maatschappij of recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening. Internationale studenten kozen hier iets vaker voor dan Nederlandse studenten, en juist minder vaak voor een studie in de richting van Gezondheidszorg en welzijn of Onderwijs. Veel internationale masterstudenten kozen voor een studie in de richting van Techniek, industrie en bouwkunde.

Kunststudies populair onder internationale hbo-studenten

Internationale hbo-studenten (zowel bachelor als master) deden vergeleken met Nederlandse studenten vaak een studie in de richting Vormgeving, kunst, talen en geschiedenis. Ze deden minder vaan een studie in de richting van Onderwijs of Gezondheidszorg en welzijn. Een populaire studierichting bij zowel internationale als Nederlandse bachelorstudenten was Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening.

Door: Nationale Onderwijsgids