Wetenschappers en jongeren onderzoeken hoe aanvraag hulphond beter kan

Jongeren met psychische problemen kunnen veel hebben aan een hulphond. Alleen is het niet eenvoudig om een hulphond aan te vragen. Een groep jongeren die hier ook last van had, gaat het komende jaar samen met onderzoekers Steffie van der Steen en Annemiek Harder onderzoeken hoe het proces verbeterd kan worden. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). 

Hulphonden kunnen een positieve invloed hebben op het leven van mensen met psychische problemen. Alleen de honden zijn erg duur omdat ze een intensieve training nodig hebben. De kosten kunnen oplopen tot 25.000 euro of meer. En zorgverzekeraars vergoeden dit bedrag alleen bij bepaalde aandoeningen. Een hulphond wordt bijvoorbeeld niet vergoed bij een posttraumatische stressstoornis of autisme. Mensen die daar last van hebben zijn afhankelijk van de gemeente, die hond dan soms vergoedt vanuit het WMO-budget.

Om ervoor te zorgen dat anderen niet hetzelfde hoeven meemaken, onderzoeken Robin en Alynda (eigenaren van een hulphond) samen met leeftijdsgenoten hoe de aanvraag van een hulphond beter kan. De groep van Robin en Alynda werd gekoppeld aan de onderzoekers Van der Steen van de RUG en Harder van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Beslisboom maken 

In september 2023 start het onderzoeksproject en wordt er eerst data verzameld en geanalyseerd. Zowel de jongeren als de onderzoekers geven aan dat doel niet is om iedereen die dat wil een hulphond aan te bieden. “Uiteindelijk willen we graag een beslisboom maken, waarmee duidelijk wordt voor wie een hond zinvol is en voor wie niet. Zodat iedereen op dezelfde manier behandelt wordt en het niet uitmaakt of je in Apeldoorn of in Rotterdam woont”, aldus Van der Steen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk