Aangifte tegen studenten die vrouwen 'sperma-emmers' noemen geseponeerd

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de studenten van het Amsterdams Studenten Corps niet vervolgen, ook niet na een aangifte die is gedaan. De studenten hebben volgens het OM wel de fatsoensnormen overschreden, maar de uitlatingen die ze deden zijn niet strafbaar. Dat meldt de NOS.

In de zomer van 2022 werd er tijdens een diner onder andere gezegd dat vrouwen ‘sperma-emmers’ zijn. Het OM gaf vorig jaar al aan geen onderzoek in te stellen, maar een vrouw was het daar niet mee eens en deed aangifte. Ze vond dat het ging om vrouwenhaat. 

Groepsbelediging 

“Groepsbelediging wegens geslacht levert geen strafbaar feit op omdat dit geen grond is die wordt genoemd in het wetsartikel (artikel 137c Sr) dat betrekking heeft op groepsbelediging”, aldus het OM.  Ook wordt er naar het oordeel van het OM niet aangezet tot haat, discriminatie of geweld. Daarom heeft het OM de aangifte geseponeerd.

Het OM snapt wel dat een aantal mensen zich gekwetst voelt en de opmerkingen als onwenselijk en onacceptabel kunnen worden waargenomen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk