Normal_vrouwe_justitia

Een 22-jarige student wordt ervan verdacht dat hij drie vrouwen heft verkracht in Utrecht. Dat gebeurde tussen januari 2022 en februari 2023. De man zit vast sinds dit voorjaar. Hij wil in september graag verder met zijn studie en daarom hoopte hij de rest van het proces in vrijheid af te wachten. De rechter besliste gisteren echter dat zijn voorarrest niet wordt opgeheven. Dat meldt RTV Utrecht. 

De 22-jarige Van Z. zit inmiddels al vijf maanden vast in een gevangenis in Rotterdam. Uit een psychologisch rapport blijkt dat Van Z. uit een normaal gezin komt. Alcohol en de cultuur binnen het studentencorps hebben mogelijk een rol gespeeld in de zaak. Dat staat volgens de advocaat van Van Z. in het psychologisch rapport.

Studie weer oppakken 

“Het leven van de verdachte staat bijna stil.” Dat bevestigde ook de officier van justitie. Hij begrijpt dat Van Z. vrij wil komen om zijn studie weer op te pakken, maar de belangen van de slachtoffers wegen wat de officier van justitie betreft zwaarder.

Onrust in de maatschappij 

Uiteindelijk is er besloten dat Van Z. vast blijft zitten. De rechter vreest dat er onrust in de maatschappij ontstaat als Van Z. zou worden vrijgelaten. Er speelt ook nog mee dat in het strafdossier sprake is van andere meldingen tegen Van Z., maar daar is geen aangifte van gedaan.

Van Z. wordt verdacht van drie verkrachtingen van verschillende slachtoffers in de leeftijd van 19, 20 en 21 jaar. In twee gevallen waren de vrouwen onder invloed van alcohol of andere bedwelmende middelen. De verdachte was ervan overtuig dat de vrouwen het zelf ook wilden. In oktober zal de rechtbank opnieuw naar de zaak kijken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk