Open call voor Nederlands-Brits onderzoek op Antarctica

Het Nederlands Polair Programma (NPP) opent een call van 4 miljoen euro en nodigt voorstellen uit gericht op Antarctisch onderzoek, in samenwerking met onderzoekers van de British Antarctic Survey (BAS). Veranderingen in klimaat en ecosystemen vragen om beter begrip, waarin Antarctica een belangrijke rol speelt. Internationale samenwerking is cruciaal binnen het polaire onderzoek, waarbij Nederland sinds lange tijd succesvol wetenschappelijk samenwerkt met de BAS. Dat meldt het NWO. 

Het doel van deze nieuwe call for proposals, genaamd ‘Antarctic Science in collaboration with the British Antarctic Survey’, is excellent wetenschappelijk onderzoek te financieren dat aansluit op de thema’s klimaatverandering of ecosysteemdynamiek van PoolPositie-NL 3.0, de strategie van het NPP. Voorstellen moeten ook aansluiting vinden bij de strategie en doelen van de BAS.

Financieringspagina 

Het beschikbare budget is 4 miljoen euro, waarmee projecten tussen de 300.000 en 1 miljoen euro gefinancierd kunnen worden. De deadline voor aanvragen is 30 november 2023. Meer informatie over deze call staat op de financieringspagina, inclusief de volledige tekst van de call for proposals.

Samenwerking 

Nederlandse poolonderzoekers en de BAS hebben een decennialange samenwerking gericht op het onderzoeksstation Rothera, waar ook een Nederlands laboratorium staat. In juli 2023 hebben NWO en de BAS de bestaande samenwerking vernieuwd. Deze Memorandum of Understanding regelt de Nederlandse toegang voor onderzoekers tot Antarctica.

Consortia moeten onderzoekers van de BAS betrekken, en mogen daarnaast ook aanvullende partners laten aansluiten. De focus is op het Nederlandse Dirck Gerritsz laboratorium en het Britse Rothera-station, maar ook onderzoek elders in Antarctica is mogelijk via deze call (in overleg met de BAS).

Door: Nationale Onderwijsgids