In Nijmegen is ophef ontstaan over een nieuwe serie promotiefilmpjes van de Radboud Universiteit. De filmpjes zijn bedoeld om nieuwe studenten te trekken, maar Liedeke Plate, universitair docente Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) en Genderstudies, heeft geen goed woord over voor het promotiemateriaal.

In een filmpje is te zien hoe een mooie blonde vrouw bij een getinte jonge man komt, wiens hoofd vervolgens ontploft. Plate vindt dat niet kunnen, ondanks dat ze inziet dat de filmpjes met een knipoog gemaakt zijn, zo meldt het Algemeen Nijmeegs Studentenblad.

De cultuurwetenschapper vreest voor het imago van de universiteit: ‘Ik weet niet of iedere medewerker geassocieerd wil worden met dergelijke beelden die ronduit seksistisch, racistisch en heteronormatief zijn. Bovendien vind ik dat dit niet past bij het katholieke imago van de universiteit.'

Claudia Krops, lid van de Ondernemingsraad, zag de filmpjes en was 'geschokt'. "Ik ben geschokt. Welke studenten willen we hiermee trekken? De eigen site van deze presentatrice mogen scholieren nog niet eens bezoeken! Ik vind de filmpjes seksistisch en denigrerend." De studentenraad sloot zich hierbij aan, zo meldt dagblad De Telegraaf.

De filmpjes met de titel ‘Labrad', staan op www.studereninnijmegen.nl.

Klik hier om het omstreden filmpje te bekijken.

© Nationale Onderwijsgids