Burgemeester Halsema wil dat het studentencorps zich aanpast aan deze tijd

Burgemeester Femke Halsema vindt dat het Amsterdamse studentencorps zich moet aanpassen aan deze tijd. “Het gedrag dat daar wordt vertoond kon in 1950 al niet meer, laat staan dat dat nu nog kan”, aldus Halsema in Het Gesprek met de Burgemeester op AT5. Ze doelt daarmee op de bijeenkomsten waarbij vrouwen worden vernederd door mannen en de ‘cultuur van geweld’ die er heerst. Dat meldt AT5. 

De cultuur moet volgens burgemeester Halsema echt veranderen. “We hadden vorig jaar nog dat incident gehad waarbij de vrouwen van het corps ongelooflijk vernederd werden door de mannen. Maar hier bleek sprake van een cultuur van geweld, meerdere jaren, en dat is toch echt van een andere orde”, aldus Halsema.

Serieuze waarschuwing voor het studentencorps 

Halsema kan zelf nog niet veel eraan doen. “Om in te kunnen grijpen bij een sociëteit of in de dispuutshuizen moet ik wel het geweld kunnen verbinden aan de plek, want je kan niet zomaar een algemene strafregel instellen.” Halsema geeft aan dat ze het studentencorps wel een serieuze waarschuwing heeft gegeven. Er gaat beter gecontroleerd en gehandhaafd worden, en Halsema is bereid om stappen te ondernemen als er wel iets ernstigs gebeurt. 

Aanpassen aan deze tijd 

Het studentencorps moet zich wel aanpassen aan deze tijd. Dat is dan in de gelijkwaardigheid van man en vrouw, maar ook het niet vertonen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en bij ontgroeningen mag er geen sprake zijn van geweld. “We hebben de hoop dat het corps bij zinnen komt en zich anders gaat gedragen, en anders zullen we op een gegeven moment volgende stappen moeten zetten”, aldus Halsema. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk