DUO in Groningen heeft het druk, studenten vragen massaal basisbeurs aan

Bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen is het ontzettend druk. Sinds maandagochtend kunnen studenten in het hoger onderwijs weer een basisbeurs aanvragen. Wel alleen als ze nog recht hebben op een prestatiebeurs. Duizenden studenten maakten hier meteen gebruik van. Dat meldt RTV Noord. 

Twee uur nadat het aanvragen van de basisbeurs mogelijk was hadden er al twaalfduizend studenten een aanvraag gedaan. Halverwege maandagmiddag was dat aantal verdubbeld. DUO gaat ervan uit dat het aantal aanvragers rond september rond de 430.000 aanvragers ligt. 

Uitbreiding van klantencontactcentrum 

DUO heeft zich al maandenlang kunnen voorbereiden op deze basisbeurscampagne. Ze hebben het klantencontactcentrum dan ook fors uitgebreid. De medewerkers kregen een opleidingstraject aangeboden. Ze kunnen nu zo goed mogelijk alle vragen van studenten afhandelen.

Aanvraagsysteem 

DUO testte het aanvraagsysteem eerder dit jaar bij een aantal studenten. Alle feedback die DUO kreeg is verwerkt in het systeem. Daarom kon de aanvraag nu zo soepel mogelijk gedaan worden. DUO verwacht dat het meeste werk rondom het aanvragen van de basisbeurs deze week wordt gedaan. Daarna zal de drukte iets afnemen. 

1 september

Studenten hebben nog tot en met 1 september de tijd om de basisbeurs aan te vragen. Daarna kan het aanvragen ook nog wel, maar de eerste bijdrage wordt rond 20 september uitbetaald, en dat wil niemand missen.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk