Universiteit van Amsterdam geeft studentencorps nog steeds geen geld

Het Amsterdamse studentencorps krijgt nog altijd geen geld van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Na een reeks misstanden is de vergoeding voor de vereniging in 2021 gestopt, en die wordt ook dit jaar niet hervat. Dat bevestigen de UvA en de VU na berichtgeving van Het Parool. De HvA en het corps waren niet bereikbaar voor commentaar.

Het bestuur van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) moet werken aan maatregelen om geweldsincidenten bij ontgroeningen te voorkomen. "We volgen de ontwikkelingen, maar we willen meer verbetering zien voor we nieuwe afspraken maken. Elke keer een nieuw incident maakt dat je niet direct denkt: ze zijn goed bezig", legt de VU uit. De UvA stelt: "Ze hebben plannen om de incidenten aan te pakken en de cultuur te verbeteren, maar ze moeten eerst aantonen dat dit daadwerkelijk het geval is. Vooralsnog is er geen aanleiding om de beurzen weer te verstrekken."

Onveilige situatie 

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam dreigde vorige week de sociëteit van het corps, het clubhuis, te sluiten als de onveilige situatie niet verandert. De maatregelen van het corps om zijn cultuur te veranderen zijn niet voldoende, zegt de burgemeester.

Seksistische toespraken 

Aanstaande leden van het corps zijn bij ontgroeningen in elkaar geslagen, geschopt en vernederd. Vorig jaar werden bij een lustrumfeest seksistische toespraken gehouden. Zo werden vrouwen uitgemaakt voor "hoeren" en "sperma-emmers".

Door: ANP