Zes studententeams doen mee aan finale Self Driving Challenge

Zes studententeams van hogescholen en universiteiten uit Nederland strijden op donderdag 8 juni met elkaar in de finale van de Self Driving Challenge. De winnaar laat het snelste een zelfrijdende kart op het junior circuit in Assen circuit racen. Presentator en autojournalist Roland Tameling, bekend als de 'Huge Car Guy' is de host van de Self Driving Challenge. De hoogtepunten van de wedstrijd zijn live via de website van de Self Driving Challenge te volgen. Dat meldt het RDW.

Voor de RDW is de Self Driving Challenge een manier om aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt en het onderwijs om jong, technisch talent aan zich te binden. Maar daarmee stopt het niet. De frisse blik en creativiteit van de studenten verschaffen de RDW en zijn partners ook nieuwe kennis van en inzichten in de techniek van autonoom rijdende voertuigen. De wedstrijd draagt bij aan de doelstelling om autonoom rijden dichter bij het grote publiek te brengen. Het is de vijfde keer dat de RDW de wedstrijd met autonoom rijdende karts organiseert.

Hard- en software 

De RDW faciliteert de Self Driving Challenge en voorziet de deelnemende onderwijsinstellingen van de benodigde hard- en software. Daarnaast organiseert de RDW testdagen en kennissessies waarin kennis en expertise wordt gedeeld. Gerard Doll, adjunct divisiemanager Voertuig Regelgeving en Toelating bij de RDW:

“Gezien de stap voorwaarts die Europa maakt op het gebied van het toelaten van autonome voertuigen blijft de challenge de aankomende jaren van groot belang om inzicht te krijgen in de mogelijkheden én onmogelijkheden van autonome functies. Maar ook om opgedane kennis weer te gebruiken voor aanscherping van regelgeving.”

Missie van de RDW

Het stimuleren van onderzoek naar zelfrijdende voertuigen in het kader van veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid in mobiliteit, dat is de missie van de RDW.

Doll: “In de komende jaren willen we naast karts, ook een open categorie toevoegen aan de wedstrijd. Een mooie uitdaging voor onderwijsinstellingen, en allicht ook voor fabrikanten. Ook zij mogen participeren. Het grote plan is de Self Driving Challenge uit te laten groeien tot een wereldwijde competitie.”

Door: Nationale Onderwijsgids