EU-ministers willen gratis toegang tot wetenschappelijke publicaties

Alle wetenschappelijke publicaties in de Europese Unie moeten zo snel mogelijk gratis toegankelijk worden, voor iedereen. Daar zijn de onderwijsministers van de EU het in Brussel unaniem over eens geworden.

Volgens minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is de conclusie om in de hele EU ‘Open Science’ de norm te maken voor wetenschappelijke literatuur "heel belangrijk". Nederland loopt hierin voorop en zette de kwestie tijdens het tijdelijke EU-voorzitterschap in 2016 al op de agenda, zei hij na afloop van de vergadering met zijn Europese collega's.

Toegankelijkheid wetenschappelijke publicaties

In Nederland was volgens cijfers van twee jaar geleden 82 procent van alle wetenschappelijke publicaties vrij toegankelijk. De komende tien jaar wordt er jaarlijks nog 20 miljoen euro extra gestoken in ondersteuning van dit beleid. "We willen er met zijn allen naar streven dat dit via internet 100 procent wordt in heel Europa", aldus Dijkgraaf.

Wetenschappelijke publicaties moeten niet alleen gratis maar ook liefst onmiddellijk te lezen zijn. "Als we één ding hebben geleerd tijdens de covidcrisis is het dat informatie snel beschikbaar moet zijn", stelt Dijkgraaf. Als nieuwe informatie nog een jaar achter een betaalmuur zou zitten is die niet zo nuttig als een directe publicatie.

Door: ANP