Opgepakte demonstranten bij UvA zijn Amsterdammers van 21 en 24

De twee demonstranten die woensdag werden opgepakt bij het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan het Amsterdamse Science Park zijn een 21-jarige man en een 24-jarige vrouw. Ze komen uit Amsterdam, meldt een politiewoordvoerder. Volgens hun advocaat zitten ze nog vast.

Het tweetal rende op de Franse president af en zong een Frans protestlied. Hierop werden ze aangehouden door de politie voor verstoring van de openbare orde en bedreiging. Dit gebeurde tijdens het bezoek van Macron aan het Quantum Gases & Quantum Information Lab van de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Volgens advocaat Willem Jebbink beslist justitie donderdag of de man en de vrouw vrij worden gelaten. Jebbink vindt dat het tweetal op "lichtzinnige gronden" is aangehouden. Hij heeft woensdag dan ook om hun "onmiddellijke invrijheidstelling verzocht".

Vrijheid van betoging en meningsuiting 

"Ze droegen een spandoek bij zich, dat ze in het zicht van Macron wilden tonen", zegt Jebbink. "Daarmee is het glashelder dat hun actie onder de vrijheid van betoging en meningsuiting valt. Belangrijker nog is dat de officier van justitie mij vandaag heeft bevestigd dat Macron geen aangifte heeft gedaan. Het is dan amper denkbaar dat mijn cliënten succesvol kunnen worden vervolgd wegens bedreiging ‘met geweld tegen een internationaal beschermd persoon’."

Betogingen tegen Macron 

Volgens de advocaat stond op het spandoek een verwijzing naar Lodewijk XVI. Hij was koning op het moment dat de Franse Revolutie uitbrak en werd in 1793 onthoofd. Het protestlied dat de betogers volgens Jebbink zongen heet On est là (Wij zijn hier). Beide uitingen worden in Frankrijk vaak gebruikt bij betogingen tegen Macron.

Door: ANP