'Op risicovolle ontwikkeling AI moet een tijdelijke stop'

Verschillende prominenten uit de wetenschap schrijven in een open brief dat er een pauze moet worden ingelast op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie). De ontwikkelingen gaan op dit gebied zo snel dat het allemaal niet meer bij te houden is. Onder de 1100 ondertekenaars zitten techprominenten als Elon Musk en Steve Wozniak en ook een aantal academici. Dat meldt de NOS. 

 De pauze moet volgens de ondertekenaars gebruikt worden om de veiligheidsmaatregelen op te stellen voor de omgang met de steeds complexere en geavanceerdere AI. De briefschrijvers vragen zich ook af of er wel moeten worden gestreefd naar het ontwikkelen van niet-menselijke systemen, die in de toekomst misschien wel slimmer zijn dan de meeste mensen en deze zullen vervangen. Dat soort vraagstukken zouden ook bij politici moeten liggen. 

Mogelijke gevaren 

Claes de Vreese, hoogleraar AI en Society aan de Universiteit van Amsterdam geeft toe dat er mogelijke gevaren zitten aan AI. “Denk aan de inzet van AI in gewapende situaties zoals oorlogen.” Ook vindt De Vreese ChatGPT-achtige programma’s opgestelde phishingmails. “Deze kunnen bijvoorbeeld precies lijken op de fondsenwervingsmails die tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne verstuurd worden.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk