Onderzoek naar monitoring op afstand bij ontwenning verslavende middelen

De Universiteit Twente start samen met ondermeer het Radboudumc een onderzoek naar monitoring en interventie op afstand bij het ontwennen van verslavende middelen. UT-onderzoeker Joanneke van der Nagel (faculteit EEMCS) en Arnt Schellekens (Radboudumc) ontvangen samen met verschillende partners een NWO-subsidie voor onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving. Dat meldt de Universiteit Twente. 

Ontgiften, of ontwennen, van middelengebruik is een belangrijke stap in herstel van verslaving. Patiënten doen dat liefst in hun eigen leefomgeving. Om dat veilig en comfortabel te doen is intensieve monitoring nodig om snel in te grijpen bij dreigende ontwenningsverschijnselen. Het project Detox@Home ondersteunt dit met een digitaal platform voor zelfrapportage, telemonitoring van ontwenning, communicatie met behandelaars, en eHealth interventies. 

Ontgifting 

Van der Nagel en Schellekens gaan onderzoeken wat patiënten en behandelaars belangrijk vinden tijdens ontgifting. De partners bouwen een digitaal platform en testen dat in de praktijk. De groep waarin vertegenwoordigers van patiënten, behandelaars, onderzoekers, zorgverzekeraar en een technologiebedrijf deelnemen, maakt zo ontgifting in de eigen omgeving efficiënt, veilig en toegankelijk.

Langer in goede gezondheid leven 

Zes consortia ontvangen financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO voor onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving. Met de steeds groter wordende druk op de zorg staan we voor een grote maatschappelijke uitdaging. Eén van de oplossingen is zorgen dat mensen langer in goede gezondheid leven, met meer eigen regie en met behulp van technologie. Doel van de call ‘Zorg in eigen leefomgeving’ is bijdragen aan de gezondheid en zelfredzaamheid van burgers én deze te bevorderen en behouden.

Door: Nationale Onderwijsgids