Studentenvereniging Vindicat sluit balkon na bierincident

Studentenvereniging Vindicat uit Groningen heeft het balkon van de sociëteit aan de Grote Markt afgesloten na een incident op zaterdagmiddag. Er zou volgens stadblog Sikkom met bier gegooid zijn naar voorbijgangers. Dat meldt OOG TV.  

Bij Vindicat zou zaterdagmiddag een feest hebben plaatsgevonden op het balkon. “Helaas vond een aantal studenten het nodig om herhaaldelijk bier over passsanten te gooien”, geeft een ooggetuige aan. Toen er iets van werd gezegd, riepen de studenten vanaf het balkon verschillende niet zo fraaie dingen.

Onderzoek 

De Senatus Rector van Vindicat, Adriaan Zoetmulder, geeft aan dat er zaterdagmiddag inderdaad een feestje was. Het bestuur heeft echter niet gezien dat er met bier werd gegooid, en ook is het ze niet opgevallen dat er werd gescholden. Het bestuur is op dit moment nog bezig met onderzoek naar wie de personen op het balkon waren. Wel hebben ze ervoor gekozen om het balkon voorlopig af te sluiten. 

“Dit gedrag is precies het gedrag dat we als bestuur niet willen. De afgelopen jaren zijn we al heel hard bezig aan een cultuurverandering. Dat dit vervolgens is gebeurd, daar balen we van”, meldt Zoetmulder.

Interventieladder 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk zou graag willen dat de burgemeester nu ingrijpt. “Deze incidenten staan niet los van elkaar. Het is een structureel probleem binnen verenigingen, waarbij de verenigingscultuur bepalend is voor het gedrag van de leden. Ik vind dat de burgemeester met deze interventieladder aan de slag moet. Die ladder heeft als uitgangspunt dat iedere keer als er iets gebeurt, de straf wat erger wordt. Dus, ik ben heel benieuwd wat er nu gaat gebeuren.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk