Voedseleducatie erg belangrijk voor een goede gezondheid

Hoe groeien tomaten? Wat is gezonder: groenten stomen of koken? Vragen die het gros van de Nederlanders moeilijk te beantwoorden vindt, terwijl voedselvaardigheden en voedingskennis juist de basis zijn voor goede gezondheid. Dat meldt Maastricht University.  

Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van overgewicht, speelt een ongezond voedingspatroon een belangrijke rol. Een combinatie van een te lage inname van groente en fruit, het regelmatig consumeren van afhaalmaaltijden, het gebrek aan kookvaardigheden en de toegenomen portiegroottes draagt bij aan de toegenomen mate van overgewicht. Ons gebrek aan tijd en aandacht voor voeding heeft niet alleen invloed op onze eigen gezondheid, maar ook op die van onze kinderen. Niet alleen onder volwassenen nemen overgewicht en obesitas toe, ook onder kinderen is dat het geval.

Voedselvaardigheden van kinderen meten 

Maar hoe leer je kinderen nou het beste om gezond te eten? Thuis, op school? Onderzoekster Ilse van Lier, verbonden aan de Leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid, is op dit moment bezig om de voedselvaardigheden van kinderen te meten en de relaties tussen voedselvaardigheden en dieetkwaliteit van kinderen zichtbaar te maken. Lees het hele onderzoek hier.

Door: Nationale Onderwijsgids