Gratis tampons en maandverband op de Rijksuniversiteit Groningen

Maandverband en tampons zijn voortaan gratis op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Een proef met het gratis uitgeven van de menstruatieproducten wordt nu omgezet naar een RUG-breed beleid. Dat meldt OOGTV. 

Vorig jaar stelde Lijst Calimero voor om op alle faculteiten van de RUG gratis menstruatieproducten aan te bieden. Het College van Bestuur wilde daar eerst niet aan beginnen, omdat men vond dat het niet hoorde bij de zorgplicht van de universiteit. Daarnaast zou je dan ook andere producten gratis moeten aanbieden. De faculteiten kregen wel toestemming om uit eigen beweging menstruatieproducten aan te bieden. 

Inkoop centraal regelen 

Na een evaluatie is er nu een aanleiding om het beleid over de hele RUG in te voeren. De bakjes met de producten worden alleen niet of nauwelijks aangevuld door studenten. Dat is wel de bedoeling. Daarvan zegt de RUG dat het geen onoverkomelijke kosten met zich meebrengt. Er ligt een voorstel om de inkoop van de producten centraal te gaan regelen. Dit zou dan gedaan worden door de facilitaire organisatie binnen de RUG.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk