Klimaatbezetters Uva-gebouw hoeven niet niet naar de rechter

De klimaatactivisten die vorige week een gebouw van de Universiteit van Amsterdam bezetten, zullen niet worden voorgeleid aan de rechter. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Het gaat om 28 aanhoudingen, van wie twintig mensen zijn opgepakt wegens lokaalvredebreuk. De andere acht zaten vast vanwege het overtreden van de wet openbare manifestaties.

De zaken voor de lokaalvredebreuk zijn voorwaardelijk geseponeerd, met de belofte dat de twintig activisten de komende tijd geen strafbare feiten plegen. In de andere acht zaken is besloten tot een zogenoemd beleidssepot, wat betekent dat het OM vervolging onwenselijk vindt.

Banden met olie- en gasconcern Shell 

Het gebouw van de UvA, de voormalige Academische Club, werd vorige week maandag bezet door tientallen klimaatactivisten. Zij eisten onder meer dat de UvA banden met olie- en gasconcern Shell verbreekt. Het gebouw aan het Turfdraagsterpad in de binnenstad was maandag iets na 23.00 uur helemaal ontruimd. Alle arrestanten waren dinsdagavond weer op vrije voeten.

Door: ANP