Bij bezetting gebouw Universiteit van Amsterdam is mobiele eenheid ingezet

De mobiele eenheid van de politie is even na 20.30 uur gestart met de ontruiming van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam, dat sinds maandagmiddag bezet wordt door tientallen klimaatactivisten. Zij eisen onder meer dat de UvA banden met Shell verbreekt.

De activisten maken zich met de bezetting schuldig aan lokaalvredebreuk, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. "Daarom is besloten om te ontruimen." Volgens een woordvoerder van de actievoerders hebben "tientallen" activisten zich verschanst in het gebouw van de voormalige Academische Club. "Die komen er voorlopig niet uit."

Buiten het gebouw 

Buiten het gebouw staan volgens de woordvoerder ook nog zo'n zeventig tot tachtig mensen te demonstreren en zijn zij niet van plan te vertrekken. "We willen solidair zijn met degenen die binnen zitten."

Huisvredebreuk 

Eerder op de dag sprak een vertegenwoordiging van het college van bestuur van de universiteit met de actievoerders. Daarnaast heeft het college laten weten dat bezetting niet is toegestaan op de UvA. Omdat de actievoerders niet direct konden toezeggen of ze zouden vertrekken, deed de UvA aangifte van huisvredebreuk.

Door: ANP