Rechtenstudent start petitie herinvoering basisbeurs voor álle studenten

De Rijksoverheid bracht laatst het bericht naar buiten dat de herinvoering van de basisbeurs voor alle studenten in het hoger onderwijs zou zijn. Volgens rechtenstudent Marieke Schunselaar uit Groningen is het bericht niet waar. Daarom is ze een petitie gestart. Dat meldt RTV Noord. 

Tijdens Prinsjesdag heeft de overheid bekendgemaakt dat vanaf september 2023 de basisbeurs weer wordt ingevoerd. De basisbeurs is een tegemoetkoming van driehonderd euro die studenten ontvangen en vervolgens niet meer hoeven terug te betalen.

Langstudeerder  

Schunselaar studeert nu zelf vijf jaar en is op dit moment bezig met haar master staats- en bestuursrecht. Ze kwam erachter dat zij geen recht heeft op de basisbeurs, en dat terwijl ze vanaf september 2023 nog een half jaar moet studeren. Volgens de overheid is ze een langstudeerder en daarom heeft ze geen recht meer op de basisbeurs.

Petitie 

Schunselaar heeft bij DUO om opheldering gevraagd, maar de instantie bevestigde alleen datgeen wat de overheid ook al had gezegd. Daarom heeft ze besloten om een petitie te starten. De petitie is op dit moment al meer dan tweeduizend keer ondertekend. Er is trouwens nog hoop, de plannen voor de basisbeurs liggen nog niet officieel vast en de Tweede Kamer moet nog haar mening hierover geven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk