Schilderij Universiteit Leiden hangt weer op zijn oude plek

De Universiteit Leiden heeft gisteren een schilderij, dat vorige week uit een vergaderzaal verwijderd werd, weer teruggehangen. Op het schilderij uit 1976 staan zes mannen afgebeeld waarvan sommigen aan het roken zijn. Dat was het bestuur van de universiteit uit die tijd. Totdat er een officieel besluit is genomen over het schilderij, blijft deze op zijn plek in het Academiegebouw. Dat meldt de NOS.

Het schilderij werd weggehaald nadat een promovenda en een hoogleraar op Twitter hun ongenoegen hadden geuit over het werk. Dat het schilderij vervolgens ook daadwerkelijk werd weggehaald was volgens de universiteit ‘een actie met een knipoog’. Het leidde echter wel tot Kamervragen.

Beter tot zijn recht te laten komen 

Annetje Ottow, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, gaf gisteren aan dat een divers samengestelde commissie gaat uitzoeken wat nu precies de juiste aanpak is om het schilderij beter tot zijn recht te laten komen. De universiteit wil daarbij studenten, maar ook medewerkers en deskundigen daarbij betrekken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk