Geen studentenkamer voor River en daarom hopt hij van bank naar bank

Buitenlandse student River (21) kan maar geen kamer vinden in Eindhoven en hopt van bank naar bank. Hij is afhankelijk van de gastvrijheid van andere studenten. Zijn zoektocht naar een eigen kamer kent vele hobbels en hij werd ook al eens opgelicht. Dat meldt Omroep Brabant. 

September 2021, River kwam hoopvol vanuit Antigua (een eiland in de Caribische Zee) naar Eindhoven. Hij vond een kamer, maar deze was niet voor studenten bedoeld. De huur werd te hoog voor hem en dus moest hij weg. Een andere kamer bleek uiteindelijk helemaal geen kamer te zijn. Hij betaalde duizenden euro’s vooruit en bleek te betalen voor een nepkamer. 

Problemen met huisvesting 

Volgens River hebben veel internationale studenten van zijn opleiding (Design Academy in Eindhoven) problemen met de huisvesting in Nederland. “Veel studenten komen uit het buitenland hier naartoe en denken dat er wel huisvesting voor ze is. Op de plekken waar ik nu verblijf zijn huisgenoten niet geregistreerd. Ze hebben zelf ook geen rechten en dan is het moeilijk voor mij om daar ook te zijn.”

Andere stad 

In een tent slapen zoals andere studenten in Eindhoven doen ziet hij deze winter niet zitten. “Ik kan ook in een andere stad gaan wonen. Ik heb al gekeken in Rotterdam of België, maar dat wordt heel duur.”

Door: Nationale Onderwijsgids/ Femke van Arendonk