Introductiedagen voor nieuwe studenten in Amsterdam begonnen

Duizenden nieuwe studenten verzamelen zich deze week op de campus bij elkaar, want de introductiedagen van de Vrije Universiteit zijn gisteren weer van start gegaan. De nieuwe studenten zullen deze week elkaar, de stad Amsterdam en de universiteit leren kennen. Naar schatting zullen er dit jaar vier procent meer bachelorstudenten dan vorig jaar plaats nemen in de studiebanken van de UvA en de VU. Dat meldt AT5.

De nieuwe studenten werden gisteren onthaald met een mooi welkomstwoord met daaropvolgend de kennismakingen met hun mentorgroepen. Ook was er een informatiemarkt met allerlei kraampjes van studentenverenigingen en sportverenigingen. 

Op kamers 

Een groot deel van de nieuwe studenten heeft het plan om in de stad Amsterdam te gaan wonen. Het is alleen niet makkelijk om een kamer te vinden. “Het liefste zou ik op kamers willen, maar dan moeten de prijzen echt omlaag” vertelt een student. 

Voor internationale studenten ligt het allemaal nog weer anders. De ASVA Studentenvakbond waarschuwde internationale studenten eerder dit jaar nog om alleen naar Amsterdam te komen als ze al daadwerkelijk een kamer hadden. Een studente uit India is dat gelukt: “Ik ben blij dat ik via de VU een kamer heb kunnen regelen.”

Studiefinanciering 

Vanaf volgend jaar krijgen studenten weer een studiefinanciering. Een aanvullende studiebeurs is maximaal 419 euro, maar dat krijgen studenten alleen als hun ouders in totaal minder dan 34.600 euro verdienen per jaar. Je krijgt geen aanvullende beurs als je ouders per jaar meer dan 53.900 euro verdienen. Deze studenten moeten het doen met de basisbeurs van 255 euro. 

Voor volgende week staat de introductieweek van de UvA-studenten gepland. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk