Student mag niet bij voorbaat worden uitgesloten van energietoeslag

Studenten mogen niet bij voorbaat worden uitgesloten van de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen. De gemeente Nijmegen had eerder dit jaar besloten dat studenten sowieso niet in aanmerking komen voor het geld, maar dat is vrijdag afgeschoten door de rechtbank in Arnhem. Die vindt dat Nijmegen een "niet te rechtvaardigen onderscheid" maakt.

Iedereen in Nederland met een laag inkomen kreeg dit jaar extra geld omdat de energieprijzen snel waren gestegen. Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) had daarbij geadviseerd om studenten op een andere manier te helpen, namelijk via de 'individuele bijzondere bijstand'. Veel studenten wonen namelijk nog bij hun ouders en bij veel anderen zitten de energiekosten inbegrepen in de huur van een kamer.

Niet de bedoeling van de wet

Dat is volgens de rechtbank geen goed argument. Onder de studenten zijn namelijk ook mensen die hetzelfde inkomen en dezelfde energiekosten hebben als niet-studenten. Die laatste groep krijgt de energietoeslag wel, de studenten niet. Dat was niet de bedoeling van de wet over de toeslag, oordeelt de rechtbank. Studenten kunnen dan wel individuele bijstand krijgen, maar daarvoor gelden andere voorwaarden.

Eenmalige energietoeslag

De zaak was aangespannen door een student uit Nijmegen. Hij zegt dat hij "de gevolgen voelt van de verhoogde energieprijzen en weinig te besteden heeft". De gemeente besloot begin april dat hij de eenmalige energietoeslag zou krijgen. Bijna twee weken later kreeg hij bericht dat dit toch niet doorging. Er was een fout gemaakt en als student had hij geen recht op het geld. Nu de rechter hem gelijk geeft, krijgt hij alsnog de 800 euro toeslag.

Door: ANP