Michal Bobek ontvangt eredoctoraat van de Open Universiteit

De Open Universiteit kent een eredoctoraat toe aan de Tsjechische rechtsgeleerde prof. dr. Michal Bobek, voormalig advocaat generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie en momenteel rechter bij het Administratief Hooggerechtshof van Tsjechië en gasthoogleraar aan verschillende universiteiten in Europa. Hij leverde in relatief korte tijd een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het privacy- en gegevensbeschermingsrecht van de Europese Unie. Michal Bobek maakte als advocaat-generaal met zijn conclusies, bijvoorbeeld in de zaak Facebook, een blijvende impact op het gegevensbeschermingsrecht. Het eredoctoraat wordt uitgereikt op vrijdag 23 september 2022 tijdens de viering van de dies natalis van de Open Universiteit. Dat meldt de Open Universiteit. 

Michal Bobeks conclusies in verschillende Europese rechtszaken betreffende de verhouding van nationale toezichthouders in grensoverschrijdende zaken, zijn baanbrekend en richtinggevend geweest. Zo heeft het Europese Hof van Justitie in de Facebook-zaak geoordeeld dat nationale toezichthouders in de EU kunnen optreden tegen bedrijven die de Europese privacyregeling schenden, ook als het beoogde bedrijf niet in dat land gevestigd is. Voorafgaand aan zijn werkzaamheden voor het Europese Hof van Justitie leverde Michal Bobek een grote bijdrage aan de wetenschap met zijn beschouwingen over onder andere de selectie van rechters en het gebruik van internationale rechtsbronnen door rechters.

Buitengewone bijdrage aan de wetenschap 

Rector magnificus prof. dr. Theo Bastiaens: "Als Open Universiteit willen we met de toekenning van het eredoctoraat onze waardering uitspreken voor zowel zijn buitengewone bijdrage aan de wetenschap en samenleving, als de manier waarop Michal Bobek complexe juridische materie weet terug te brengen tot de essentie. Hij neemt de lezer in kleine stappen mee naar zijn antwoord op de rechtsvraag, met de nodige nuancering en kritische reflectie. Daarmee lenen zijn conclusies zich uitstekend voor het onderwijs in gegevensbeschermingsrecht. Ze boeien zowel de beginnend jurist als de expert op dit gebied."

38e dies natalis 

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 38e dies natalis van de Open Universiteit op vrijdag 23 september 2022 in Heerlen. Erepromotor is prof. mr. dr. Anna Berlee, hoogleraar Gegevensbescherming en privacyrecht.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Open Universiteit