Rathenau Instituut start met tweejaarlijkse Melanie Petersprijs

Vandaag opent het Rathenau Instituut de inzendtermijn van de eerste editie van de Melanie Petersprijs. De prijs is bedoeld voor mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over wetenschap, technologie en innovatie. Dat meldt het Rathenau Instituut. 

Met de prijs eert het instituut het werk en leven van Melanie Peters (1965-2021). Zij was van 2015 tot haar overlijden op 11 augustus 2021 de energieke en bevlogen directeur van het Rathenau Instituut.

Maatschappelijk en politieke dialoog 

De prijs is bedoeld voor mensen die met hun bijdrage de dialoog hebben versterkt over de impact van wetenschap, technologie en innovatie op de samenleving – het werkterrein van het Rathenau Instituut. Melanie Peters benadrukte de noodzaak van een goede maatschappelijke en politieke dialoog over deze thema’s. Ze zag dit als een belangrijke voorwaarde om mensenrechten en publieke waarden te beschermen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om inclusiviteit, privacy en rechtvaardigheid.

Melanie Peters 

"Haar persoonlijkheid heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op de medewerkers en de bestuursleden van het Rathenau Instituut, maar ook buiten het instituut maakte zij indruk", zegt Maria Henneman, voorzitter van het bestuur van het Rathenau Instituut. "Melanie kon als geen ander tastbaar en voelbaar maken welke kansen en uitdagingen wetenschap, technologie en innovatie met zich meebrengen. Ze benadrukte het belang van de dialoog hierover tussen partijen met conflicterende belangen of ideeën. Met de prijs willen we de positieve impuls die zij gaf aan die dialoog voortzetten."

Jury 

De prijs omvat 5.000 euro en een beeldje. Het voordragen van kandidaten kan tot 1 oktober 2022. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. Na advies van de jury kent het bestuur van het Rathenau Instituut de prijs toe aan één van de kandidaten. Meer informatie over de voorwaarden is te vinden op de website.

De prijsuitreiking is op dinsdag 6 december 2022 in Utrecht. Aansluitend staat het Science Café van Studium Generale in het teken van deze prijs. Melanie Peters was directeur van Studium Generale Universiteit Utrecht van 2006 tot 2015.

Door: Nationale Onderwijsgids