Tentoonstelling 'De Groninger Academie & Gronings Ontzet' geopend

De ‘Bommen Berend’-tentoonstelling ‘De Groninger Academie & Gronings Ontzet’ werd donderdag 23 juni geopend in de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad van Groningen. Op die manier geeft de Universiteitsbibliotheek vorm aan de herdenking van 350 jaar Gronings Ontzet. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.  

De bijeenkomst werd afgetrapt door conservator Bijzondere Collecties Adrie van der Laan. Hij vertelde inhoudelijk over de tentoonstelling en gaf ook meteen een doorkijkje naar andere projecten zoals de bijbehorende online tentoonstelling.

Feestweekend 

Coördinator Johannes Epping van het RUG-programma voor Gronings Ontzet vertelde over de andere activiteiten die de RUG organiseert in het feestweekend van 26, 27 en 28 augustus.

Verdediging van Groningen 

Ook rector magnificus Cisca Wijmenga mocht spreken. Zij vertelde over de gebeurtenissen van augustus 1672 en de rol die de universiteit speelde tijdens de verdediging van de stad. Er waren ongeveer 150 studenten die, hoewel ze vrijgesteld waren van militaire dienst, vrijwillig aanmeldden om mee te vechten tegen de vijand die aan de poort van de stad Groningen stond. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 
Beeld: Rijksuniversiteit Groningen