Duiven tellen voor de wetenschap, 150 Utrechtse scholieren hielpen hieraan mee

De duif is een dier met vele gezichten: symbool voor liefde en vrede, maar tegelijkertijd gezien als een vies plaagdier dat ziektes verspreidt. Vivian Goerlich is wetenschapper bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en onderzoekt hoe mensen de stadsduif zien. Zo’n 240 Utrechtse scholieren helpen haar daarmee, 150 van hen gingen dinsdag 31 mei duiven tellen en observeren in Utrecht. Dat meldt de Universiteit Utrecht. 

De leerlingen die op 31 mei duiven gingen tellen, volgden de afgelopen weken lessen op school over hoe je onderzoek doet. Ze gingen aan de slag met het opstellen van een onderzoeksvraag over duiven, en gaan deze nu proberen te beantwoorden met hun observaties en tellingen.

Wetenschap 

Docent Wouter Schaake van middelbare school Academie Tien vertelt daarover: “Maar weinig leerlingen krijgen de kans om tijdens hun schooltijd een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Dit is vooral weggelegd voor leerlingen die doorstromen naar het hoger onderwijs. Voor ons is het juist belangrijk dat ook de leerlingen die niet deze weg bewandelen, kunnen ervaren hoe het is om onderzoek te doen. Op die manier zorgen we dat wetenschap voor al onze leerlingen toegankelijk wordt.”

Kick-off bijeenkomst 

Op dinsdag 10 mei was er een kick-off bijeenkomst in Pathé Utrecht, waar de leerlingen een feiten-fabel-quiz deden over duiven en wetenschappelijk onderzoek. Daarna bekeken ze de film ‘De wilde stad’, die laat zien dat er allerlei dieren in de stad te vinden zijn. 

Teldag 

De teldag op dinsdag 31 mei is onderdeel van een lesprogramma voor middelbare scholieren, ontwikkeld door Vivian Goerlich en collega’s van de faculteit Diergeneeskunde, docenten Wouter Schaake en Myrthe van Dijk van de Utrechtse middelbare school Academie Tien, en Charlotte Gentenaar van het Universiteitsmuseum. De korte vorm van de lessen zijn ook online te volgen. Goerlich: “Hoe meer tellingen, hoe beter! Voor ons is dit een lange termijn project en het helpt ons enorm als we tellingen vanuit het hele land en verspreid over verschillende maanden ontvangen.”

Biologische vraagstukken 

Die informatie geeft inzicht in de verspreiding en aantallen van stadsduiven door heel Nederland, en kan helpen bij biologische vraagstukken. Bijvoorbeeld hoe duiven in de stad overleven, maar ook hoe duivenpopulaties op een diervriendelijke en duurzame manier te beheren zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids